2017 a fost un an interesant pentru atletism deoarece în acest sport s-au resimţit schimbări radicale privind implicarea şi devotamentul oamenilor care interacţionează cu numeroasele probe atletice, fie din postura de organizatori, fie din cea de părinte, profesor, antrenor, elev sau ucenic şi nu numai.

Un astfel de articol nu putea să lipsească întrucât nu trebuie să uităm că ideile pot deveni realitate dacă ne dorim suficient de tare şi mai mult de atât, dacă adoptăm o atitudine proactivă, nu activă, nu pasivă!

Alegeri prezidenţiale FR Atletism

Pe 21 aprilie 2017 au avut loc alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Federaţiei Române de atletism unde au candidat Florin Florea (75 voturi în primul tur, 103 voturi în al doilea tur) şi Traian Badea (54 voturi în primul tur, 83 voturi în al doilea tur ), Constantina Diţă, Monica Iagăr, Constantin Iacoban şi Constantin Obreja.

Actualul preşedinte ales al FRA este Florin Florea, fostul consilier al Ministrului Tineretului şi Sportului, Marius Dunca.

Alegeri prezidenţiale Asociaţia Municipală de Atletism

Am remarcat o dorinţă de schimbare a oamenilor. Cluburile sportive (mai ales părinţii) au reevaluat potenţialul acestei asociaţii şi au acordat şansa unei echipe mixte să preia responsabilitatea atletismului bucureştean.

Spun echipă mixtă pentru că, după ce am fost ales, am făcut tot posibilul să formez o echipă de tineri şi oameni mai  experimentaţi decât noi, atât bărbaţi, cât şi femei şi cu activităţi profesionale diferite. Plaja vârstelor membrilor biroului de conducere este între 23 şi 60 ani.

Pentru prima dată, oamenii au început să recunoscă faptul că există şi o astfel de asociaţie printre structurile sportului românesc și că poate avea un anumit nivel de implicare în sport. O serie de parteneri media au distribuit conținut despre alegeri. Obiectivul meu este să îi atrag spre promovarea atletismului din Bucureşti şi nu numai.

Proiectul “Vrem o sală ca afară”

Iniţiatorul proiectului Primii Paşi în Atletism, Sorin Panait, a păşit către un nivel mai înalt continuând ceea ce oamenii îşi doreau deja, dar nu aveau curajul să ceară. Când spuneam că trebuie să acţionăm proactiv, nu activ, nu pasiv, la astfel de oameni mă refeream! Sunt pregătit să susţin acest proiect cu orice preţ pentru că mai avem nevoie de încă o sală de atletism.

Stăteam recent de vorbă cu Sorin pe marginea unor proiecte comune şi am avut o idee şi mai bună: construirea unei săli funcţionale şi vara cu o pistă pe acoperiş! Dacă nu voi avea ocazia să-mi pun amprenta pe proiect, măcar voi şti că am adus o idee care trebuie decât validată de cerinţele proiectului!

Acesta este un exemplu pentru dumneavoastră prin care vă invit să comunicaţi cu noi, să staţi de vorbă cu Asociaţia Municipală de Atletism şi cu Federaţia Română de Atletism şi cu orice alte entităţi care pot lupta pentru scopurile noastre comune: sport, mişcare, responsabilitate.

Pista de atletism în parc

În cadrul proiectului PMB “Propune pentru Bucureşti” Vlad a propus o pistă de atletism în Parcul Tineretului / Herăstrău cu doar 169 mii EUR. Proiectul a obţinut 526 de voturi urmare a unei implicări foarte scăzute a cetăţenilor.

Poate vom găsi o nouă oportunitate să promovăm acest proiect!

PS: cel cu sala a depăşit deja numărul de semnături pe care acesta din urmă le-a strâns pe platforma PMB.

PPS: Poate voom reveni și la această idee curând!

FRA si comunicarea de marketing

Federaţia Română de Atletism a început să se folosească de câteva instrumente de marketing. Este un început promiţător şi sunt sigur că vor mai adăuga şi alte activităţi de marketing la portofoliul lor. Un sport nu poate exista fără comunicare, fără auto-promovare şi fără promovarea valorilor sale.

Acum 2 ani scriam despre Managementul Entităţilor Sportive pentru Centrul de Resurse Online al Sports Business Academy un modul teoretic adaptat la contextul României. Este vina mea că nu a ştiut nimeni că există. 🙂

Campionatul European de Ultramaraton

FRA a câştigat dreptul de a organiza Campionatul European de Ultramaraton.

Iniţiatoarea Diana Amza: “aşteptăm aproximativ 200 de alergatori din 25 de tari straine sa vina sa alerge 24 ore la Timisoara, iar cu aceasta ocazie Romania isi va constitui o echipa nationala de ultra-atleti care sa o reprezinte la Campionat”.

Site-ul evenimentului S24H Ultramaraton.

Sportul de masă într-o creştere explozivă

Anul acesta am putut observa cum a crescut numărul alergătorilor într-un ritm şi mai alert decât în anii precedenţi. Maratonul Internaţional de la Bucureşti a avut o participare record, la fel şi Maratonul Wizz Air de la Cluj! Chiar propriul meu eveniment non-profit, ASE Student Run, a adunat 1000 de participanţi la start deşi nu am avut disponibil decât un buget de 200 de euro din sponsorizări. În schimb, am reuşit să acordăm premii tuturor participanţilor ca la fiecare ediţie.

Convocarea Asociaţiilor Judeţene şi a Asociaţiei Municipale de Atletism

FRA a convocat AJA-urile şi AMA Bucureşi la o întrunire comună pentru a propune alinierea statutelor şi activităţilor tuturor la statutul şi misiunea Federaţiei Române de Atletism. Este o iniţiativă lăudabilă a dl. Florin Florea întrucât multe statute au un conţinut învechit, neadaptat la contextul actual şi de multe ori chiar pot limita sau îngreuna activitatea unei asociaţii.

Recorduri Naţionale

În 2017 recordurile naționale ale atleților români de perspectivă nu au lipsit. Este deosebit de important să le reamintim:

 • Marius Andrei Gag – 21.06 m. la aruncarea greutăţii la categoria Seniori, aer liber
 • Novac Alexandru – 82.90 m. la aruncarea suliţei la categoria Seniori şi TIneret, aer liber
 • Ionut Alexandru Iconaru – 13.51 s. la proba de 110 m.garduri (0.91m.) la categoria Juniori 2, aer liber
 • Samuel Andries Bucsa – 7.63 m. la săritura în lungime,  la categoria Juniori 2, aer liber
 • Ioana Tiganasu – 16.69 m. la aruncarea greutăţii (3Kg),  la categoria Juniori 2, aer liber
 • Robert Mihai Dumitru – 6:26.42 la proba de 2.000m. obstacole,  la categoria Juniori 3, aer liber
 • Marius Ion Vasile – 18.77 m. a aruncarea greutăţii (4Kg),  la categoria Juniori 3, aer liber
 • Antonia Varzaru – 3.05 m. la săritura cu prăjina,  la categoria Juniori 3, aer liber
 • Georgiana Larisa Zglimbea – 45.34 m.  la aruncarea suliţei (500 gr.),  la categoria Juniori 3, aer liber
 • Georgiana Larisa Zglimbea – 41.36 m.  la aruncarea suliţei,  la categoria Juniori 3, aer liber
 • CSM Ploiesti (Cosmin Homiuc 97 Petre Nicolae Rezmives 97, Bogdan Oprina 98 Cristian Radu 96) – 1:27.82 la Ştafeta 4×200 m, categoria Seniori şi Tineret şi Juniori 1, sală
 • Andrei Dorin Rusu – 3:48.13 la proba 1.500 m. la categoria Juniori 1, sală
 • Cristian Mirel Stoica – 6.88 s. la proba de 60m.  la categoria Juniori 2, sală
 • Alexandru Iconaru – 7.65 s. la proba de 60m. garduri  la categoria Juniori 2, sală (record doborât succesiv în calificări, apoi în finala probei de 60m. garduri a Cupei de Iarnă S,T,J1,J2,J3, Masters organizată de AMA Bucureşti)
 • Elena Bianca Toader – 8.47 s. la proba de 60m. garduri  la categoria Juniori 2, sală
 • Diana Ioana Tiganasu – 16.75 m. la aruncarea greutăţii (3Kg) la categoria Juniori 2, sală
 • Antonia Varzaru – 3.20 m. săritura cu prăjina, la categoria Juniori 3, sală

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *